Kort radioamateurnieuws – week 45, 2020
Lees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Introductie GNU Radio bij RSGB Tonight@8
- Engelstalige instructie amateurradio-toepassingen voor de Raspberry Pi
- Galway Radio Club publiceert Winternieuwsbrief 2020
Kort radioamateurnieuws
1. Introductie GNU Radio bij RSGB Tonight@8
Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. In de lezing van 2 november 2020 gaf Heather Lomond (M0HMO) een inleiding in het gebruik van GNU Radio voor amateurradiotoepassingen.
Wie de lezing gemist heeft, maar die alsnog graag zou willen horen, kan terecht op het YouTube-kanaal van de RSGB: RSGB Tonight@8 – An Introduction to GNU Radio
2. Engelstalige instructie amateurradio-toepassingen voor de Raspberry Pi
De Raspberry Pi is een heel interessante micro-computer, waarvoor het aantal toepassingen steeds verder toeneemt. Ook voor radioamateurs bestaat er veel software, zoals WSJT-X, FLDIGI, QSSTV en bijvoorbeeld ook een uitgebreide, web-gebaseerde SDR-ontvanger: OpenWebRX. Velen vinden het toch lastig om met een Pi aan de gang te gaan, ook omdat het besturingssysteem flink afwijkt van Windows.
Anthony Le Cren (F4GOH/KF4GOH) biedt daarom speciaal voor radioamateurs een grote verzameling instructies aan over de installatie van populaire amateuradio-toepassingen op de Raspberry Pi. De volledige instructies zijn te downloaden als tien aparte PDF-bestanden, die elk een onderwerp behandelen: Raspberry Pi for HAM Radio
3. Galway Radio Club publiceert Winternieuwsbrief 2020
Na het succes van hun Winternieuwsbrief 2019, bracht de Ierse radioamateurvereniging Galway Radio Club kort geleden de Winternieuwsbrief 2020 uit: Galway Radio Club Winter 2020 Newsletter. Behalve een aantal artikelen van lokaal belang, bevat de nieuwsbrief ook diverse artikelen die radioamateurs van over de hele wereld interessant zullen vinden.
Enkele van de behandelde onderwerpen zijn:
- NVIS-propagatie (Near Vertical Incidence Skywave)
- Opblaasbare antennes voor 2 meter en 70 centimeter
- Relaisstations met ondersteuning voor Yaesu System Fusion
- LC-netwerken voor antenne-aanpassingen
- Satellieten in een lage baan om de aarde (LEO-satellieten)
- De geostationaire satelliet QO-100
- De 4-meter-band
- De Bazooka-antenne
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ