Kort radioamateurnieuws – week 5, 2025
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Webinar foutopsporing/elektronica;
- Dit weekend is de EUDX-wedstrijd;
- Elektrolytische condensatoren meten;
- Essay over de G5RV antenne;
- PA3FXY over Olivia, Clover en Vlinder;
- Viering 800 jaar Hradec Králové;
Kort radioamateurnieuws
1. Webinar over basisfoutopsporing en basiselektronica door Lee Aldridge, G4EJB
Heb je ooit tijd besteed aan het bouwen van een project, om er vervolgens achter te komen dat het niet werkt? Zo ja, dan is het volgende Tonight@8 webinar op maandag 3 februari er een om in je agenda te zetten. Lee Aldridge G4EJB, presenteert een basissessie over het opsporen van storingen en elektronica waarin wordt ingegaan op de vereisten van constructie en de voor- en nadelen van verschillende soorten constructie.
Hij zal ook kijken naar wat je moet doen als je een project hebt gebouwd, maar het werkt niet. Dit omvat het bekijken van je methode, het begrijpen van enkele eenvoudige schakelingen en het basisgebruik van een digitale multimeter, je verwachtingen en het controleren en testen. Lee heeft bijna 35 jaar ervaring in telecom en elektronica en zal bij velen bekend zijn als de voormalige RadCom Basics Editor.
Kom meer te weten over deze discussie door naar rsgb.org/webinars te gaan Bekijk de presentatie live op het RSGB YouTube kanaal of het speciale BATC kanaal en stel vragen via de live chat.
Met dank aan Tom PC5D
2. Wees welkom bij de EUDX-wedstrijd dit weekend
In het uitgestrekte landschap van radiowedstrijden, gekenmerkt door een rijke verscheidenheid aan evenementen, onderscheidt de EUDX-wedstrijd zich als een innovatieve en inclusieve toevoeging. Het idee om deze wedstrijd te creëren werd geboren met als doel een toegankelijke en plezierige ervaring te bieden voor alle amateurradioliefhebbers, zowel Europees als DX.
De organisatoren zijn verheugd om de 5e editie van de EUDX-wedstrijd aan te kondigen! Het is een 24-uurs evenement met SSB (spraak) en CW (morsecode). Het evenement vindt jaarlijks plaats in het eerste volledige weekend van februari. Dus dat is dit weekend al (1 en 2 februari)!
Alle informatie omtrent deze wedstrijd lees je in dit PDF document.
Met dank aan Ronny ON6CQ
3. Capaciteit meten van elektrolytische condensatoren
Het klinkt zo eenvoudig. Even de capaciteit meten van een elektrolytische condensator. Maar als je 3 multimeters gebruikt om de capaciteit te meten krijg je ook 3 verschillende waardes. Welke waarde is dan de juiste of kloppen ze allemaal wel? Waar komen dan die verschillen vandaan. Geeft de capaciteit ook werkelijk de status van de condensator aan.
In de vroege 20e eeuw, met de opkomst van de radio en elektronische communicatie, werden de eerste basisnormen en meetmethoden geïntroduceerd, maar deze waren nog niet op een brede schaal gestandaardiseerd. Maar pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het steeds duidelijker dat er behoefte was aan standaardisatie. Organisaties zoals de American Standards Association (nu ANSI) begonnen met het publiceren van normen. Pas eind 20e eeuw is men met een algehele standaard gekomen.
Dit leerzame artikel lees je verder op deze webpagina van VERON afdeling Flevoland (A41). En lees dan gelijk ook nog even hun artikel over “Li-Ion batterijen, solderen of puntlassen“. Een echte must-read voor de zelfbouwers onder ons.
Met dank aan Johan PA3JEM
4. Essay over de G5RV antenne: uitvinder en toepassingen
De G5RV-antenne is een van de meest populaire en veelzijdige antennes onder radio zendamateurs. Ontworpen door de Britse radiozendamateur Louis Varney in de jaren 1940, heeft deze antenne een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van amateur radio. In dit essay zullen we de uitvinder van de G5RV- antenne, Louis Varney, en de verschillende toepassingen van deze antenne voor radiozendamateurs verkennen.
De Uitvinder: Louis Varney
Louis Varney, met het roepnummer G5RV, was een pionier in de wereld van de amateur radio. Hij ontwikkelde de G5RV-antenne in een tijd waarin radiozendamateurs op zoek waren naar efficiënte en effectieve manieren om te communiceren over lange afstanden. Varney’s ontwerp was innovatief omdat het een multi-band antenne was die eenvoudig kon worden gebouwd met standaard materialen. Dit maakte het toegankelijk voor veel zendamateurs, ongeacht hun ervaring of budget.
De G5RV-antenne is in wezen een dipoolantenne die is ontworpen om te functioneren op verschillende frequenties, met name in de HF-band. Het ontwerp is relatief eenvoudig en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker, wat het een populaire keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren zendamateurs.
Lees dit essay verder vanaf bladzijde 5 in het PI4HAL Bulletin van februari 2025. Maar vergeet niet ook die andere 67 pagina’s van het bulletin door te lezen. Het is een schat aan artikelen. En zoals gebruikelijk is de inhoudsopgave veel te lang om hier op te nemen, dus kijk de lijst zelf maar even door..
Met dank aan Bert PC4Y
5. Evert PA3FXY over Olivia, Clover en de antieke Vlinder software
Evert PA3FXY schrijft in de VERON Hoekse Waard Nieuwsbrieven de rubriek “De QSL-kaart en zijn verhaal“. Dit keer neemt zijn verhaal en leuke wending richting de modulatie soort “OLIVIA”. Menig amateur heeft daar nog nooit van gehoord laat staan dat hij/zij de vriendelijke toontjes herkent tussen het FT4 en FT8 geweld. We citeren even een stukje uit zijn verhaal:
Met de FT4 en FT8 wordt er heel weinig persoonlijks qua informatie meer uitgewisseld. De afstand van zo’n 7000 km met FT4 of FT8 is dan ook niets bijzonders meer. En Luis had maar 45 Watt dat was toen echt een leuke verbinding dus. Toen zat Olivia nog wel op een veel hogere QRG op 20 meter. Tja Olivia dit is alweer 18 jaar geleden, en voordat ik in december 2024 weer gestart ben met Olivia met wat andere OM’s (ja Old Mens) was het alweer 10 jaar geleden dat ik dus in 2014 mijn laatste Olivia QSO had. Op zich leuke verbindingen over koetjes en kalfjes waar je woont wat voor weer en wat je andere hobby’s zijn hoe lang je al amateur bent etc.
Inderdaad ik ben fan van Olivia. In 2006 was ik al actief met Olivia en mijn OMC (OLIVIA MODE CLUB) lid nummer is 52 zie het certificaat. Pavel OK2XY is de geestelijke vader van de OLIVIA mode en heeft deze naar zijn vrouw genoemd eind 2003 waren de eerste uitzendingen.
Destijds had ik in Clover ook zo’n vergeten mode vaak contact met OH/DK4ZC Fred (helaas inmiddels SK) en samen met hem gingen we toen over op OLIVIA. Fred OH/DK4ZC had met Les VK2DSG de nodige experimenten gedaan met Olivia. Ook Les had ik destijds met Clover gewerkt een dikke 16000 kilometer over het korte pad. Het is een lange tijd erg stil geweest met OLIVIA. Vorig jaar was er een groepje amateurs die hun nek voor OLIVIA uitstaken en weer wat activiteit ontplooide met de “OLIVIA DIGITAL MODE WINTER 2023 QSO PARTY” op 24 December 2023. Uiteraard heb ik ze wel gehoord maar kreeg toen de Vlinder software (antieke versie) niet goed aan het werk met Windows 10 in combinatie de Microham micro KEYER III interface en ik was ook te laat om dat allemaal anders op te zetten op de kerstavond.
Lees het hele artikel van Evert vanaf bladzijde 8 in de VHWN januari editie. En blader de andere 14 pagina’s ook gerust even door. Je wordt er altijd weer wat wijzer van.
Met dank aan Gerard PD2GSP en Evert PA3FXY
6. Uitzending wegens 800 jaar sinds eerste schriftelijke vermelding van Hradec Králové
Ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van de eerste schriftelijke vermelding van Hradec Králové activeert radioclub OK1OHK Hradec Králové drie speciale roepletters. Te weten OL800HK, OL800CO en OL800KG. Tegelijkertijd worden vier elektronische diploma’s uitgegeven (brons, zilver, goud en platina) om contact te leggen met deze stations en andere leden van de radioclub.
De stations zullen actief zijn van februari tot december 2025 en de bovengenoemde diploma’s kunnen worden verkregen voor contacten die in deze periode worden gelegd. Alle details en voorwaarden voor het verkrijgen van diploma’s zijn te vinden op de website www.ol800hk.cz.
Gebruik ClubLog OQRS om QSL aan te vragen voor contacten met OL800xx stations of kijk op QRZ.com voor meer informatie.
Met dank aan Jiri OK1CO
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag zo snel mogelijk van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.