Lezing over het LOFAR project van Astron door mevrouw Dr Emanuela Orru
Nederland, Buinen, 11-06-2010
Op 12 juni 2010 opent Koningin Beatrix het LOFAR project in Drenthe, honderden kleine antennes vormen samen een enorme radiotelescoop. De antennes staan opgesteld op voormalige landbouwgrond in Buinen.
LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons Heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen. LOFAR ontwikkelt deze radiotelescoop als een netwerk van duizenden sensoren. Die kleine antennes zijn verdeeld over een gebied met een diameter van 100 kilometer in Nederland en gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk. Daarnaast worden minstens 8 stations met antennes in Duitsland (5), Groot-Brittannië (1), Frankrijk (1) en Zweden (1) gebouwd en aangesloten op het Nederlandse netwerk. Daarmee bereikt LOFAR een 10x hogere beeldscherpte.
LOFAR started as a new and innovative effort to force a breakthrough in sensitivity for astronomical observations at radio-frequencies below 250 MHz. The LOw Frequency ARray is a multi-purpose sensor array. Its main application is astronomy at low frequencies (10-250 MHz) but also has geophysical and agricultural applications. Its heart is currently being assembled in the Northeast of the Netherlands and spreads over the whole country and over whole Europe.
Dinsdagavond 15 november 2016 organiseert de VERON afdeling Leiden in Sassenheim een lezing over ’s werelds grootste radiotelescoop de LOFAR in o.a. in Nederland en een aantal andere Europese landen. De lezing wordt wel gepresenteerd in het Engels, maar belooft wel een boeiende en leerzame te worden.
Mevrouw Orru is Radio Astronome en Support Scientist voor LOFAR bij ASTRON. Bij ASTRON is zij het aanspreekpunt voor ondersteuning. Naast haar ondersteunende rol bij de LOFAR telescoop, is zij betrokken bij de ontwerp fase van de telescoop. Ook is zij betrokken bij het testen en implementeren van nieuwe functies van de telescoop.
Mogelijk dat tijdens deze avond een excursie naar Drenthe besproken worden om het LOFAR project en de Radiotelescoop van Dwingelo te bezichtigen.
Toegang is gratis
De lezing begint om 20.00 uur in het onderkomen van Scouting Scojesa, Clubhuis de Hoystak, Sportdreef 6, 2171KM Sassenheim.