Door Maunderminimum geen propagatie op hogere HF banden?

Door een “Grand Solar Minimum” zijn mogelijk de hogere HF-banden lange tijd niet meer open voor radioverkeer. Dat meldt namelijk het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature. In het artikel met als titel ‘Oscillations of the baseline of solar magnetic field and solar irradiance on a millennial timescale‘ is dit gesuggereerd. Op 4 maart 2020 is dit artikel teruggetrokken door de redactie van Nature. Dit omdat de conclusies gebaseerd zijn op verkeerde aannames. Een Grand Solar minimum vergelijkbaar met het Maunderminimum in de komende jaren wordt daarom door de huidige wetenschap niet ondersteund.

Wat is het Maunderminimum?

Het Maunderminumum is een periode waarbij de zon voor een langere tijd bijzonder weinig zonnevlekken te zien waren. Zo zijn in de periode van 1645 tot 1715 maar 50 zonnevlekken te zien. Terwijl 40.000 tot 50.000 heel normaal is voor een vergelijkbare periode.

Samengevat zou dat slecht nieuws zijn voor HF-enthousiastelingen, die nu al continu worstelen met gebrekkige condities op de hogere HF-banden. Tenzij de wetenschappers het niet bij het rechte eind hebben.

Maunderminimum

Maunderminimum en kleine ijstijd

Een zonnecyclus heeft een gemiddelde periode van 11 jaar. Wanneer we de tijd terugdraaien en kijken naar het aantal zonnevlekkennummers, door de geschiedenis heen, vinden we een periode van ongeveer 70 jaar (van 1645 tot 1715) waar zonnevlekken een uitzondering waren. Gedurende deze periode werd de zonneactiviteit onderbroken. Deze periode is beter bekend als het “Maunderminimum”.

Werd er te weinig naar de zon gekeken?

De eerste verklaring die de toenmalige wetenschappers en astronomen hadden, was dat er gedurende het “Maunderminimum” mogelijk te weinig naar de zon werd gekeken door de onderzoekers, of niet periodiek genoeg werd waargenomen. Maar dit kon echter niet zo zijn want verscheidene astronomen hebben in die periode de zon goed bestudeerd waardoor er toentertijd veel over onze ster geschreven is.

Kleine ijstijd

Ook viel het Maunderminimum samen met een periode van extreem koud weer. In het westen van Europa en misschien ook over alle andere werelddelen. Deze periode wordt in de geschiedenis ‘De kleine ijstijd’ genoemd. Gedurende deze periode werd het zo koud dat rivieren en meren die nooit konden dichtvriezen, bevroren. Maar ook de sneeuw smolt niet gedurende het jaar op lagere breedtegraden. Ongeveer halverwege de 17e eeuw daalde de temperatuur enorm. Zo laag zelfs dat de Baltische Zee en de Theems in Londen geregeld dichtgevroren waren. Het ijs op de rivier Theems was zo dik dat er toen festivals op plaats vonden. Een van deze festivals werd geschilderd door de Nederlandse schilder Abraham Hondius in december 1676. Ook andere schilders maakten schilderijen met ijzige taferelen rond deze periode.

Link tussen Maunderminimum en de kleine ijstijd

Door de link te leggen tussen het Maunderminimum en ‘De kleine ijstijd’ speculeren de wetenschappers over een verband tussen het aantal zonnevlekken die zichtbaar zijn op het zonneoppervlak en het klimaat. Volgens de wetenschappers krijgen we een kouder klimaat wanneer er weinig zonnevlekken zijn en een warm klimaat als er veel zonnevlekken te zien zijn. Aangezien zonnevlekken gebieden zijn met sterke magnetische velden kunnen we ook zeggen dat het klimaat warmer wordt als de zon veel magnetische velden aanmaakt en dat het kouder wordt als onze ster kleine magnetische velden aanmaakt. Of het verband tussen klimaat en magnetische velden op de zon standhoudt is nog niet zeker.

Wetenschappers en astronomen zijn de dag van vandaag nog steeds bezig met het bekijken van de invloed van de zon op het klimaat. Deskundigen zijn er wel al in geslaagd meer te weten te komen over de minima waarin de zon weinig magnetische velden aanmaakte.

Bron

https://www.nature.com/articles/s41598-019-45584-3 Op 4 maart 2020 is dit artikel  teruggetrokken door de redactie van Nature. Dit omdat de conclusies gebaseerd zijn op verkeerde aannames.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen