N1MM combineren met MorseRunner
Regelmatig ontvangt de redactie vragen over hoe contesten werkt en hoe daarmee te beginnen. Zeker als u net begint met CW dan liggen de snelheden soms echt te hoog. Welke berichten moet je oversturen en hoe? Met als gevolg, geen leuke contest ervaring. Maar er is een goede oplossing om contesten te oefenen zonder dat u daarvoor de zender moet aanzetten. N1MM en MorseRunner samen gebruiken. Net zoals een echte contest. Meedoen aan wedstrijden ook wel contesten is juist een mooie gelegenheid om net die DXCC te werken die je anders bijna nooit hoort. Juist tijdens contesten zijn veel stations actief op de banden. Bovendien kun je de afdeling helpen aan wat puntjes voor de Afdelingscompetitie.
MorseRunner
Morserunner is een eenvoudig en gratis programma dat is te downloaden op internet. Na het downloaden van versie 1.67 de zipfile openen en dubbelklikken op setup.exe. Het programma installeert zich vanzelf. Na het beantwoorden van een paar vragen over waar de installatie het programma moet neerzetten en het plaatsen van een desktop icoon, kunt u direct met oefenen beginnen. Rechts bovenin even uw roepletters invullen en de instellingen zoals u die wilt hebben. Indien u dit programma nog nooit gebruikt heeft is het raadzaam om zo eenvoudig mogelijk te beginnen.
Zet daarvoor alle vinkjes in Band conditions uit en activity op 1, zodat er maar 1 station tegelijk komt. Zet de CW speed, CW Pitch en RX Bandwidth zoals u dit het prettigst ervaart. Laat u daarbij niet gek maken wat anderen vinden. De lat hoger leggen doet u op het moment dat u er klaar voor bent. Speel met de software want het is best even wennen.
Alleen MorseRunner gebruiken
Klik bij Run op het pijltje naar beneden en klik op Single Calls. U hoort direct het eerste station. Vul de roepletters die u hoort in bij Call en klik op
N1MM
N1MM is een logprogramma dat door veel contesters en bij DX-pedities in gebruikt is. Het opzetten is complexer dan MorseRunnen maar in deze paragraaf gebruiken we het alleen in combinatie met MorseRunner. Daarvoor is niet een volledig geconfigureerde N1MM nodig maar je bent hierna wel een eind op weg. N1MM is zeer goed beschreven op de N1MM website. In het tabblad DOCS zit een submenu met GETTING STARTED. Dit is een mooi begin om de N1MM snel operationeel te krijgen. De laatst versie met een full install is hier te downloaden.
Op wat verouderde websites is te lezen dat N1MM en MorseRunner gebruikt moet worden samen met een functie en applicatie AutoHotKey. Dit is niet meer zoals het werkt. Inmiddels is er een aangepaste versie van MorseRunner en een MorseRunner mode in N1MM waardoor het inmiddels een stuk eenvoudiger is. Wil je de documentatie hierover lezen klik dan hier.
Speciale morserunner versie
Om MorseRunner samen te laten werken met N1MM heeft u een speciale versie van MorseRunner nodig. Die is te downloaden in de tab Additional support files op de N1MM website. Op de tweede pagina staan twee files, MorseRunner_CQWW_111518.zip en MorseRunner_080816.zip. De CQWW heeft als uitwisseling de CQ zone, zoals ook tijdens de echte contest. MorseRunner_080816 heeft een serienummer als exchange. In de zip file zitten 4 bestanden waarbij de Readme.txt een uitleg is over het programma en de installatie. Het bestand MorseRunner.ini bevat de instellingen die voor MorseRunner gebruikt worden. Zaak is dat de instelling als seinsnelheid en functietoetsen zowel in MorseRunnen als N1MM gelijk zijn. Hiervoor dienen de functietoetsen in N1MM aangepast te worden.
N1MM instellen
N1MM heeft veel instellingen en mogelijkheden. Dus het gaat te ver om die hier allemaal te behandelen. Wil je N1MM gaan gebruiken voor contesten en heb je dit nog nooit gedaan? Kijk dan op de website van N1MM. GETTING STARTED is echt een goed startpunt. Lukt het niet? Vraag iemand binnen de afdeling, er is zeker iemand die N1MM al gebruikt en u graag even wilt helpen.
Op het moment dat N1MM voor het eerst is opgestart dient u wat gegevens toe te voegen die ook gebruikt worden tijdens het versturen van logs. Dus vul dit zo volledig mogelijk in. Dan kunt u ook geen gegevens vergeten bij het opsturen van een log na een echte contest. Bij ARRL section vult u DX in.
U bent er bijna
Bijna klaar
Door met de muis op een van de functietoetsen te gaan staan (bijvoorbeeld S&P CQ) en op de rechtermuisknop te klikken komt u in het configuratiemenu voor de functietoetsen. Zoals de functietoetsen staan na de installatie kunt u al beginnen. Maar het is beter om deze even aan te passen voor de laatste toetsen. Hoewel u het toetsenbord in N1MM gebruikt is in werkelijkheid MorseRunner voor u bezig.
U kunt nu echt beginnen, Succes!
Nu alle instellingen zijn gedaan kunt u beginnen. Maar hiervoor moet nog wel N1MM in MorseRunner mode gezet worden. Wilt u met twee radio’s werken in SO2V kijk dan in de documentatie op de website van N1MM.
Klik op Config en vervolgens de eerste optie Configure Ports, Mode Control, Winkey, etc... Vervolgens selecteert u de tab Other.
Vink het vakje MorseRunner Mode aan en klik op OK. Als het goed is heeft u MorseRunner al gestart maar heeft u dit nog niet gedaan dan vraagt N1MM dit. Wel zo handig want nu bent u in staat om selecties te doen voor MorseRunner. Hoewel in de documentatie staat dat alle functietoetsen in N1MM en MorseRunner gelijk moeten staan (zoals in MorseRunner) heb ik gemerkt dat dit niet noodzakelijk is. Bij mij werkt N1MM in combinatie met MorseRunner uitstekend met de functietoesten zoals ik die tijdens het contesten gebruik. Mogelijk loopt de documentatie achter, maar maak er gebruikt van.
Vergeet niet om N1MM in te stellen voor de juiste contest. Klik op File en vervolgens op New Database. Zo voorkom je verwarring achteraf. Kies een naam voor de database die u wilt gebruiken om te oefenen. Selecteer File opnieuw maar kies nu New Log in Database:. U krijgt nu een scherm te zien waar u de contest moet selecteren die u gebruikt (CQWWCW of CQWPXCW). Klik op OK
Heel veel plezier met oefenen en hopelijk tot werkens in een van de contesten
Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?
Waarom lid worden van de VERON?
Belangenbehartiging
De VERON behartigt nationaal en internationaal de belangen van Nederlandse radioamateurs.
Activiteiten
VERON heeft 62 autonome afdelingen die allerlei leuke activiteiten organiseren.
Magazine
De VERON geeft elke maand een dik magazine uit met allerlei artikelen over amateurradio.