Nieuwe satellieten werkend in amateurbanden
Een Soyouz-2-1A-raket bracht op 22 maart 14 nieuwe satellieten werkend in amateurbanden in een omloopbaan. Tevens heeft het ISS op 14 maart nog eens 8 satellieten uitgezet. Daarmee zijn er weer 22 satellieten bij met zenders aan boord, die werken in de amateurbanden. Kleine experimentele en wetenschschappelijke satellieten gebruiken vaak -al dan niet oneigenlijk- frequenties in de amateurbanden voor communicatie met de grondstations. Meestal worden deze frequenties wel gecoördineerd met het IARU Satellite Frequency Coordination Panel. Maar helaas niet altijd. Een aantal hebben ook een voor amateurgebruik transponder aan boord. De telemetrie en soms plaatjes zijn ook te ontvangen.
14 nieuwe satellieten met Soyouz-raket
De Soyouz-2-1A-raket had als primaire lading de CAS500-1, een Zuid-Koreaanse satelliet die electro-optische beelden maakt. Daarnaast had de raket nog een aantal satellieten aan boord. Daaronder bijvoorbeeld de Unisat-7, die zelf weer een aantal kleinere satellieten zal uitzetten. Ook het Nederlandse ISILaunch heeft vier quadpack Cubesat-uitzetters met 14 satellieten aan boord. Daarnaast is er een 3U satellliet voor de IOT-constellatie van Hiber -ook een Nederlands bedrijf- mee. De satellieten die op gecoördineerde amateurfrequenties werken zijn: Beesat‑5, -6, -7 en -8, FEES, SMOG, GRBAlpha, KSU_Cubesat, DIY‑1, STECCO, CubeSX-HSE, CubeSX-Sirius-HSE, Orbicraft-Zorkiy en NanoSatC-BR2. Meer informatie over de frequenties is hier te vinden. de KSML werkt zonder coördinatie op amateurfrequenties. Dat geldt ook voor UNISAT‑7 en WildTrackCube-Simba, waarvoor het IARU Satelliet Frequentie Coordinatie Panel de coördinatie heeft afgewezen.
Kleine commerciële en wetenschappelijke satellieten met een korte levensduur krijgen een eigen frequentietoewijzing (137/149 MHz). Er is daarom geen noodzaak meer dat deze satellieten nog langer gebruik maken van de 2 meter- en 70cm-amateurbanden.
8 satellieten vanuit het ISS
Vanuit het ISS zijn 14 maart nog eens 8 satellieten uitgezet. Het was live op YouTube te volgen en nu nog terug te zien. Alle 8 satellieten gebruiken met de IARU-gecoördineerde frequenties. De satellieten zijn: OPUSAT-II, GuaraniSat‑1 (BIRDS‑4), Maya‑2 (BIRDS‑4), Tsuru (BIRDS‑4), RSP-01, WARP-01, TAUSAT‑1 en STARS-EC. De BIRDS-4 satellieten hebben digipeaters aan boord, terwijl TAUSAT-1 een FM-repeater heeft. Ook voor deze satellieten is meer informatie hier te vinden.
Eerste contact via UVSQ-Sat cubesat
Op 5 maart 2021 maakte Michel Mahé, F4DEY het eerste contact via de FM-transponder van de al eerder gelanceerde cubesat UVSQ-Sat. Hij deed dit vanuit het LATMOS grondstation, van waar hij een verbinding maakte met Peter Goodhall, 2M0SQL in Elgin.
Bron: AMSAT-UK