Nobelprijswinnaar en één van de uitvinders van de moderne lithium-ionbatterij, professor John Goodenough, is overleden

De oudste Nobelprijswinnaar en één van de uitvinders van de moderne lithium-ionbatterij, professor John Goodenough, is op zondag 25 juni 2023 overleden. De Amerikaanse chemicus kreeg op 97-jarige leeftijd de Nobelprijs voor scheikunde. Hij werd uiteindelijk 100 jaar oud.

Lithium-ionbatterij

John Goodenough was een Amerikaans scheikundige en materiaalkundige. Hij was als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Texas in Austin. Hij is vooral bekend van zijn werk aan de moderne lithium-ionbatterij, met name de ontdekking van het belangrijke kathodemateriaal hiervan.
Zijn overlijden is bekendgemaakt door de universiteit van Texas in Austin, waar John Goodenough sinds 1986 professor ingenieurswetenschappen was. Hij was volgens de universiteit een uiterst briljant maar bescheiden uitvinder. Tot op heden is hij de oudste persoon ooit die de Nobelprijs heeft gekregen.

Professor John Goodenough is in 1976 gekozen tot lid van de National Academy of Engineering voor zijn werk bij het ontwerpen van materialen voor elektronische componenten en het verduidelijken van de relaties tussen de eigenschappen, structuren en chemie van bepaalde stoffen. Hij was ook lid van de Nationale Academie van Wetenschappen, de Franse Academie van Wetenschappen , de Spaanse Koninklijke Academie van Wetenschappen en de Nationale Academie van Wetenschappen van India.

Hij schreef meer dan 550 artikelen, 85 hoofdstukken in boeken en recensies. Alsook vijf boeken, waaronder twee baanbrekende werken, Magnetism and the Chemical Bond (1963) en Les oxydes des metaux de transition (1973).

Nobelprijs voor Scheikunde

De Amerikaan John Goodenough won in 2019 samen met landgenoot Stanley Whittingham en de Japanner Akira Yoshino de Nobelprijs voor scheikunde voor de ontwikkeling van de lithium-ionbatterij. Professor Goodenough introduceerde begin de jaren tachtig kobaltdioxide in de prille lithium-ionbatterij waardoor die uiteindelijk konden uitgroeien tot de krachtbronnen van onze smartphones, laptops en elektrische auto’s. De wereld zou er wellicht geheel anders hebben uitgezien zonder de uitvinding van deze batterij. Smartphones zouden niet bestaan zoals we ze nu kennen en ook veel apparatuur voor radioamateurtoepassingen zouden hoogst waarschijnlijk niet bestaan.

De Nobelprijs voor scheikunde wordt jaarlijks door de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen toegekend aan wetenschappers die actief zijn op de verschillende gebieden van de scheikunde. Het is één van de vijf Nobelprijzen die zijn vastgesteld door het testament van de Zweed Alfred Nobel.

John Goodenough ontving op 9 oktober 2019 de Nobelprijs voor scheikunde voor zijn werk aan lithium-ionbatterijen, samen met Stanley Whittingham en Akira Yoshino . Tot op heden is hij de oudste persoon ooit die de Nobelprijs heeft gekregen.

MIT

Goodenough werd geboren in Duitsland, uit Amerikaanse ouders. Tijdens en ook na zijn afstuderen aan de Yale University, diende Goodenough als een Amerikaanse militaire meteoroloog in de Tweede Wereldoorlog. Hij behaalde vervolgens zijn Ph.D. in de natuurkunde aan de Universiteit van Chicago , werd onderzoeker aan het MIT Lincoln Laboratory en later hoofd van het Anorganic Chemistry Laboratory aan de Universiteit van Oxford. Na zijn studie was professor Goodenough gedurende 24 jaar onderzoekswetenschapper en teamleider bij het Lincoln Laboratory van het MIT. Gedurende deze tijd maakte hij deel uit van een interdisciplinair team dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van magnetische geheugens.

Ook ontving Professor Goodenough in 2001 de Japan Prize voor zijn ontdekkingen van de materialen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van lichtgewicht oplaadbare lithiumbatterijen met hoge energiedichtheid. , en hij, Whittingham en Yoshino deelden de Nobelprijs voor scheikunde 2019 voor hun onderzoek in lithium-ion batterijen.

Vanaf 1986 was John Goodenough professor aan de Universiteit van Texas in Austin op de afdelingen Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek van de Cockrell School of Engineering . Tijdens zijn ambtstermijn daar zette hij zijn onderzoek naar ionische geleidende vaste stoffen en elektrochemische apparaten voort. Hij verklaarde dat hij doorging met het bestuderen van verbeterde materialen voor batterijen om de ontwikkeling van elektrische voertuigen te bevorderen en de menselijke afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen .

Professor Goodenough werkte vanaf 2021 op 98-jarige leeftijd nog steeds aan de universiteit, in de hoop een nieuwe doorbraak in batterijtechnologie te vinden, voornamelijk door het verbeteren van materialen voor batterijen om de ontwikkeling van elektrische voertuigen te bevorderen.

Met dank aan Ronny ON6CQ