#RadioIsMagie promoot amateurradio op Internet

#RadioIsMagie als trending hashtagMaak #RadioIsMagie tot trending topic

Jij wilt toch ook dat de radiohobby beter bekend wordt onder een breder publiek? Dan kun je nu #RadioIsMagie zoveel mogelijk “liken en delen“. Zo breng je via sociale media amateurradio onder de aandacht. En door dit vaak genoeg te delen wordt het een trending topic op die sociale media. Help mee amateurradio te promoten.  Deel en like dit bericht zoveel als je kunt. En doe dit via alle sociale media.

Wat doet een radiozendamateur?

Veel mensen zijn het zich vaak niet bewust. Maar een mobiele telefoon is een kleine zender en ontvangen. En wat mobiele telefoon gebruikers doen verschilt eigenlijk niet zoveel met de bezigheden van een zendamateur. Zo is Nederland ineens 8,5 miljoen radioamateurs rijker. De mobiele telefoongebruiker maakt via die zendontvanger verbinding met anderen. Via de telefoon wordt dit gedaan via een 10 cijfercode. En de zendamateur roept CQ CQ in de microfoon van de zender.

Zijn er dan geen verschillen?

De telefoongebruiker kan alleen verbinding maken met andere gebruikers waarvan de 10 cijfercode bekend is. Zendamateurs maken verbinding met andere zendamateurs ergens in de wereld die de oproep hoort. Zo ontmoet je via de zendontvanger mensen vanuit de gehele wereld. Of het nu een man of vrouw betreft, iemand uit oost, west, noord of zuid. En dit alles is onafhankelijk van geloof, politieke voorkeur, ras en kleur.

One World One Language, Amateurradio.

Met de telefoon kun je tegelijk praten en luisteren. En bij de radioamateur is het of luisteren of praten. Maar niet tegelijk. Voor zendamateurs is het mogelijk nog verbindingen te maken als alle andere communicatie middelen zijn uitgevallen. Daarom wordt regelmatig een beroep gedaan op zendamateurs. Om de noodcommunicatie op te zetten na grote rampen.

Andere mogelijkheden tot communiceren

Mobiele telefoongebruikers maken ook nog verbinding via andere methoden. Bijvoorbeeld via SMS, WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter en nog veel meer. De zendamateur doet dit ook. Maar dan via zogenaamde digimodes. Bijvoorbeeld met PSK, RTTY, JT65 en zo voort. Zo worden berichten via een computer en toetsenbord draadloos de hele wereld over gestuurd. Soms met het vermogen van een ouderwets fietslampje. En dan te bedenken dat dit allemaal begonnen is met de morse code. Een manier van communiceren die de radioamateur nog steeds machtig is. En al bijna 175 jaar oud is.

Samengevat

De mobiele telefoongebruiker en de zendamateur verschillen niet zo heel veel van elkaar. Amateurradio is een echte hobby. En daarbij leer je veel van de techniek achter de mobiele telefoon. De vrijheid van meningsuiting en communicatie is van groot belang. Daarom is amateurradio geregeld binnen de ITU-R artikel 25 van de Verenigde Naties.

Meer weten over de radiozendamateur?

Kijk op ElectrONline voor meer informatie over amateurradio en de VERON

Lid worden van de VERON doe je hier

#RadioIsMagie
#BeleeftHetMetdeVERON