Raspberry PI serie vanaf maart 2019 in Electron
Het afgelopen jaar is door Cor PA0GTB een serie geschreven over hoe om te gaan met de Arduino (SBP) Single Board Processor. Wat is een Arduino en hoe begin je hieraan. Afgewisseld met interessante zelfbouw projecten voor de radiozendamateur. In maart 2019 begint een nieuwe serie in Electron. Maar nu is de RPi (Raspberry PI) het onderwerp. Ruud PA3RW zal ons meenemen in de geheimen van deze SBC (Single Board Computer). Wat is een RPi en wat kun je er allemaal mee in combinatie met de radiohobby. Maar vooral waar en hoe te beginnen.
Meer weten over de Raspberry PI?
De serie over de RPi zal vanaf maart 2019 met regelmaat in Electron te lezen zijn. Wil jij hier ook meer over weten maar ontvang jij de Electron nog niet?
Word snel lid van de VERON en ontvang Electron elke maand.
Maar dat is nog niet alles. Deze serie wordt net zoals die van de Arduino ondersteund via het VERON techniek forum. Kom jij tijdens het experimenteren zaken tegen waarvoor meer uitleg nodig is, dan is de hulp nabij. Niet alleen door de auteur maar ook door de overige leden. Het VERON techniek forum is exclusief voor leden van de VERON. Kijk op de VERON techniek pagina voor meer informatie.
Het nieuwe zelfbouwen
Onze zusterorganisatie RSGB heeft onderzoek gedaan naar het zelfbouwen en experimenteren door zendamateurs. Uit dit onderzoek blijkt dat er een verschuiving plaatsvindt op dit gebied en men spreekt over “het nieuwe zelfbouwen”. De soldeerbout maakt plaats voor het toetsenbord. Er wordt meer gebruik gemaakt van kant en klare modules, die door programmacode met elkaar worden verbonden. De Arduino, Raspberry PI en SDR (Software Defined Radio) zijn hier een mooie voorbeeld van.
Over de auteur van de Raspberry PI serie
Ruud PA3RW is al heel wat jaren besmet met het radiovirus dat al begon op 7 jarige leeftijd. Opa had een transistorradio gekocht en Ruud mocht aan de slag met de buizenradio en platenspeler met platenwisselaar. Voor de lezers die niet weten wat een platenwisselaar is. Dat is een ding waar je meerdere vinyl platen op kunt leggen en elke keer als er een plaat afgelopen was ging de arm naar achteren en viel er een plaat op de ander. Zo had je al snel een paar uur muziek.
De buizenradio van Philips begon na 2 à 3 minuten wachten geluid te maken. Als Ruud het draadje omhoog hield dat erachter uitstak werd het geluid ineens harder. Zo is het experimenteren begonnen. Ruud bracht vele uren door met zijn radio. Heel wat jaartjes later is met zuur verdiend geld een wereldontvanger gekocht en werd er ook kennis gemaakt met de 3 meter piratenband.
Een zender moest er natuurlijk ook komen
Ruud kocht een stentor 3 meter zender en laten we eens raden wat daarmee gebeurde. Kort daarna kwam Ruud in het bezit van een Yaesu Musen FRG-7 en was toen niet meer uit zijn kamer te slaan. In 1979 kwam Ruud in contact de computer, de MZ-80K van Sharp. Zo ontwikkelde de wens om radio en automatisering in combinatie met elkaar te gebruiken. De interesse om automatisering en radio te combineren was niet meer te stoppen.
Ruud gebruikt nu Linux in combinatie met de Raspberry PI en is daarmee vaak bezig om de transceiver te besturen. Maar met de Raspberry PI kan veel meer. Met deze RPi serie in Electron helpt Ruud u op gang om zelf aan de slag te gaan met deze Single Board Computer.