HeyPhone gebruikt tijdens redding in Thaise grot
De spectaculaire redding van 13 personen uit een Thaise grot staat nog vers in ieders geheugen. Op zondag 8 juli 2018 begon de haast onmogelijke operatie. En op dinsdag de 10e was iedereen weer veilig uit de grot. Dit na ruim twee weken zenuwslopende spanning. Maar helaas wel met één overleden duiker te betreuren.
Echter, de communicatie in de grot is wat onderbelicht gebleven. Daarvoor werd tijdig de “British Cave Rescue Council” (BCRC) om specialistische hulp gevraagd. Immers, mobieltjes en porto’s zijn nutteloos onder de grond. Rick Stanton, John Volanthen en Rob Harper gaven gehoor aan deze oproep. En ze maakten daarbij intensief gebruik van het “HeyPhone” systeem.
De HeyPhone is een pakweg 17 jaar oud ontwerp van John Hey, G3TDZ. Helaas is G3TDZ nu Silent Key. Dus hij heeft niet mogen meemaken hoe belangrijk zijn vinding was tijdens deze redding. Maar het was niet de eerste keer dat de HayPhone is ingezet bij reddingen in grotten. Dus hij heeft de impact van zijn vinding gelukkig nog wel mogen meemaken.
Het principe van een HeyPhone is echt radioamateur vernuft. Deze radio gebruikt USB (Upper Side Band) op 87 kHz. En door die lage frequenties kunnen de radiogolven diep de grond indringen. Daarvoor kan een inductie loop antenne’s worden ingezet. Maar het is meer gebruikelijk om elektrodes de grond in te steken. Om zo de RF-energie direct in de grond te injecteren.
Meer weten over de HeyPhone ?
Na dit alles gelezen te hebben is de kans groot dat je meer wilt weten. Duik dan eerst in dit zeer gedetailleerde artikel uit het blad “Descent” van eind 2001. En kijk rond op de HayPhone Cave Rescue Communication System website. Daar geeft de “British Cave Research Association” (BCRA) volledige openheid van zaken. En die overcomplete site bevat de handleidingen en schema’s van het ontwerp. Zelfs de printplaat layout en onderdelenlijsten zijn beschikbaar. Kortom, een goed startpunt voor iedere radioamateur die eens met een HayPhone wil experimenteren.