Spaanse amateursatelliet URESAT-1 gevonden door Dwingeloo telescoop
De Spaanse cubesat URESAT-1 werd gelanceerd op 12 juni met de SpaceX Transporter-8 missie. Helaas bleek vrij snel na de lancering dat de de antennes van de satelliet niet uitgeklapt waren. Bovendien was onduidelijk welk van de gelanceerde satellieten nu precies URESAT-1 was.
Hun baan werd wel via radar bepaald. Maar zonder signaal zijn de verschillende satellieten niet uit elkaar te houden. Na verschillende mislukte pogingen heeft de Dwingeloo Radiotelescoop gisteren voor het eerst signalen van deze satelliet opgepikt. Dit is na te lezen op deze website.
De signalen zijn, zoals verwacht voor een satelliet met ingeklapte antennes, nogal zwak. Maar het feit dat ze gemeten zijn, betekent dat nu wel zeker is welk van de satellieten URESAT-1 is. Dat maakt het voor AMSAT-EA en hun partners duidelijk waar ze hun grondstations op moeten richten als ze een ‘deploy antenna’ command willen sturen.
De signalen die zijn gemeten door de Dwingeloo, die met 25m diameter erg gevoelig is, zijn te zien op deze website. En de ruwe IQ-data is te downloaden via deze CAMRAS webpagina.
Overigens is de hoop dat de antenne ook zonder expliciet commando wel gaat uitklappen: elke drie dagen probeert de satelliet dit uit zichzelf. En mocht dat niet lukken, dan is er goede hoop dat het materiaal dat de antennes ingeklapt houdt na enige tijd sneuvelt in de ruimte. Meer over dit laatste valt op deze website na te lezen.
Nagezonden berichten
Eerste update: Sinds het schrijven van bovenstaande tekst een paar dagen geleden is men inmiddels al vier geslaagde observaties verder. De ontvangst vanuit Dwingeloo gaat prima. Iemand heeft de telemetrie al uit de ruwe data van Dwingeloo gedecodeerd en daarin gevonden dat de status van de satelliet antenne ‘UNKNOWN’ is. Zie hiervoor dit Twitter bericht.
Tweede update: Ook kunnen de mensen in Dwingeloo nu zelf de telemetrie decoderen. Deze telemetrie is te vinden op deze webpagina, dus neus er gerust ook zelf eens in rond. Bij de laatste ontvangst zat een redelijk gelukt SSTV-plaatje wat hiernaast is weergegeven. We zijn nieuwsgierig wat er nog meer uit deze ruwe data tevoorschijn getoverd gaat worden.