SpaceX bouwt ruimtesleepboot om ISS veilig te laten neerstorten

Afbeeding ISSDe NASA heeft het ruimtevaartbedrijf SpaceX geselecteerd om een ruimtevaartuig te ontwikkelen dat in 2030 het internationale ruimtestation ISS gecontroleerd kan laten terugkeren in de dampkring.

Het ISS loopt op zijn eind. Sommige modules kampen met haarscheurtjes, metaalmoeheid en inslagen van micrometeorieten.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil het ISS gecontroleerd laten terugkeren en aldus laten verbranden in de atmosfeer.SpaceX krijgt 843 miljoen dollar voor deze klus. Volgens de NASA bereikt het ruimtestation ISS in 2030 het einde van zijn operationele bestaan.
Echter, het ruimtestation ISS is zo groot als een voetbalveld en dit betekent dat sommige delen niet helemaal zullen verbranden en bijgevolg op de aarde terecht zullen komen. Daarom is er een speciaal gebied in de Stille Oceaan aangewezen waar brokstukken geen schade kunnen aanrichten.
Om het enorme ruimtestation precies op het juiste moment voldoende af te remmen opdat het veilig op deze plek terecht zou komen, is een soort reusachtige ruimtesleepboot nodig. De NASA vroeg Amerikaanse ruimtevaartbedrijven vorig jaar om voorstellen te formuleren voor de bouw van zo’n ruimteschip.

SpaceX

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Elon Musk, heeft nu van de NASA de opdracht gekregen om een ruimtevaartuig te ontwikkelen dat in 2030 het internationale ruimtestation ISS veilig en verantwoord uit zijn baan om de aarde moet halen. Dit speciale vaartuig, het ‘U.S. Deorbit Vehicle’ genaamd, zal ervoor zorgen dat het ISS gecontroleerd terugkeert in de dampkring en daar zo goed als volledig verbrandt. Het ISS, dat tegen 2030 het einde van zijn operationele bestaan bereikt, is zoals gezegd groot als een voetbalveld en om het ISS veilig en precies op het juiste moment voldoende af te remmen voor een veilige terugkeer naar de aarde, is deze ruimtesleepboot nodig. Zo kunnen eventuele brokstukken op een speciaal aangewezen plek in de Stille Oceaan terechtkomen zonder enige schade aan te richten in bewoonde gebieden. Het ruimtestation met een gewicht van 400 ton moet zo op gecontroleerde wijze de Stille Oceaan in worden geleid om schade aan de grond, vooral boven bevolkte gebieden, te voorkomen.

Stille Oceaan

De plek in de oceaan waar satellieten gecontroleerd neerstorten, staat bekend als Point Nemo. Dit afgelegen punt bevindt zich in de Stille Oceaan, ongeveer 2700 kilometer ten noorden van de Pitcairn-eilanden. Het is een relatief veilige locatie om overbodige satellieten, bevoorradingsvaartuigen, ruimtepuin, draagraketten en brandstoftanks te dumpen.
SpaceX heeft er bijvoorbeeld al een raket liggen en dus zullen ook het ISS en de Hubble-telescoop er ooit hun laatste rustplaats vinden.
De laatste ISS-bemanning zal het ruimtestation verlaten zodra de hoogte ervan is gedaald van 400 km naar 330 km boven de aarde.

Lees ook

SpaceX bouwt ‘ruimtesleepboot’ om ISS veilig te laten crashen – NOS.nl.
Vaartuig door SpaceX om ruimtestation ISS veilig te laten crashen – NU.nl.
SpaceX moet ruimtestation ISS na 2030 in de dampkring laten vergaan – Nieuwsblad.be.

NASA

SpaceX heeft een contract ontvangen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor de bouw van een ruimtevaartuig. Waarmee het internationale ruimtestation veilig en verantwoord uit zijn baan om de aarde wordt gehaald. Zodra de operationele levensduur van het station eindigt. Dit zou in 2030 het geval moeten zijn.

Op een persconferentie op 17 juli 2024 verklaarde SpaceX dat het de NASA zal helpen deze enorme technische inspanning te verwezenlijken.
SpaceX wil ook een verbeterde versie van zijn Dragon-ruimtevaartuig ontwikkelen, bekend als het United States Deorbit Vehicle.

ARISS

Het ISS is nog steeds een interessante buitenpost in de ruimte voor radioamateurs. De astronauten hebben doorgaans een amateurradioroepnaam en het ARISS-programma (Amateur Radio on International Space Station) organiseert radiocontacten tussen de astronauten en studenten wereldwijd.
Het ARISS-programma is een fascinerend initiatief dat zich richt op het bevorderen van educatie en communicatie via amateurradio in de ruimte.
Het programma stelt scholen, universiteiten en andere educatieve instellingen in staat om contact te maken met astronauten aan boord van het ISS via amateurradio. Tijdens deze contactmomenten kunnen studenten vragen stellen aan de astronauten en leren over ruimtevaart, wetenschap en technologie.
Het ARISS-programma (Amateur Radio on the International Space Station) is ontstaan uit de samensmelting van verschillende projecten van ruimteagentschappen, waaronder die van de Verenigde Staten, Canada, Europa, Rusland en Japan.

STEM

Het doel van ARISS is om het Internationale Ruimtestation te gebruiken als platform voor educatieve activiteiten met behulp van amateurradio. Het programma heeft wereldwijd reeds duizenden studenten geïnspireerd en betrokken bij wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM).
Het biedt bovendien een unieke kans om direct te communiceren met ruimtevaarders en hun ervaringen te delen. Het ARISS-programma streeft ernaar om educatieve activiteiten met behulp van amateurradio minstens tot 2030 in gebruik te houden. Zodat nog veel meer educatieve interacties kunnen plaatsvinden.

Scholen kunnen deelnemen aan het ARISS-programma door de volgende stappen te volgen:

  1. Registratie en voorbereiding:
    – Scholen moeten zich registreren bij ARISS en hun interesse kenbaar maken.
    – Ze moeten een educatief programma ontwikkelen dat gerelateerd is aan ruimtevaart, wetenschap of technologie.
  2. Contactmoment met het ISS:
    – ARISS organiseert contactmomenten waarbij astronauten aan boord van het ISS via amateurradio met scholen communiceren.
    – Tijdens deze gesprekken kunnen studenten vragen stellen aan de astronauten.
  3. Selectieproces:
    – ARISS selecteert scholen op basis van hun educatieve programma en motivatie.
    – De geselecteerde scholen krijgen de kans om live te communiceren met het ISS.
  4. Technische voorbereiding:
    – Scholen moeten samenwerken met lokale amateurradio-experts om de benodigde apparatuur en antennes op te zetten.
    – Ze moeten ook zorgen voor een stabiele radioverbinding tijdens het contactmoment.
  5. Begeleiding en evaluatie:
    – ARISS biedt begeleiding en ondersteuning aan deelnemende scholen.
    – Na afloop wordt het educatieve programma geëvalueerd.

Bron: AMSAT News Service

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ