Thomas Witherspoon K4SWL over het belang van radio na een natuurramp

Thomas Witherspoon K4SWL over het belang van radio na een natuurrampWe kennen allemaal Thomas Witherspoon K4SWL. We lezen in de nasleep van de tropische storm Helene een boeiend en opwindend verhaal van hem op The SWLing Post. En dat verhaal is hieronder te lezen.

Thomas is de eigenaar/redacteur van The SWLing Post evenals van QRPer.com waar hij met een grote regelmaat aangrijpende berichten en updates post. Hij is bovendien ook de oprichter en beheerder van zowel het Shortwave Radio Audio Archive als van het Radio Spectrum Archive.

Thomas is daarnaast erg gepassioneerd door kortegolfradio en veld-draagbare amateurradio-activiteiten. Hij heeft overigens ook de Canadese roepnaam VY2SW en de Britse roepnaam M0CYI.

Als je Thomas K4SWL op de radio hoort, is hij waarschijnlijk bezig met het activeren van één of ander park voor de POTA en/of WWFF ofwel met het activeren van een top voor SOTA. Je kunt de meeste van zijn veldrapporten terugvinden op QRPer.com, bijvoorbeeld in deze 19 oktober 2024 post.

Hij maakt ook real-time en real-life video’s op zijn YouTube-kanaal.

Woonachtig in Swannanoa in North Carolina

Thomas en zijn gezin wonen in een landelijke berggemeenschap in Swannanoa in North Carolina. En ze werden bijzonder hard getroffen door de ongekende verwoesting die de tropische storm Helene heeft veroorzaakt. Hij heeft onlangs regelmatig updates gedeeld om de belangrijke herstelwerkzaamheden te beschrijven. En natuurlijk ook om de cruciale rol te benadrukken die amateurradio hierbij heeft gespeeld. Zie ook dit bericht.

Eind september en begin oktober bleken zware weken te zijn voor de hulpverleners van de Florida National Guard toen orkaan Helene op 26 september 2024 aan land kwam in de Big Bend-regio in Florida. De tropische storm Helene teisterde Florida als de krachtigste storm die ooit aan land ging in het noordwesten van de staat met windsnelheden tot 225 km/uur en trok daarna noordwaarts. Helene zwakte daarna geleidelijk af. Maar de hevige storm liet een pad van vernieling achter.

Helene zwakte af tot een tropische storm en trok verder over de Appalachen, voor ze volledig oploste. De storm bracht zware regenval met zich mee. Vele steden kwamen onder water te staan door catastrofale overstromingen, tientallen woningen werden weggespoeld en duizenden mensen zaten vast in hun huizen. Aangedreven door het ultra warme water van de Golf van Mexico, groeide Helene in rap tempo uit tot een orkaan van categorie 4 toen hij aan land kwam op de Golfkust van Florida.

Op verschillende plaatsen bleven hulpverleners dagen lang zoeken naar overlevenden. Deze operaties verliepen op sommige plekken erg moeizaam doordat bruggen waren ingestort als gevolg van de overstromingen en doordat wegen bezaaid lagen met omgevallen bomen en met puin. De staten Alabama, Florida, Georgia, North Carolina, South Carolina en Tennessee hadden na de ramp de federale noodtoestand uitgeroepen.

 


Het verhaal van Thomas K4SWL

Post-Helene-update en het belang van radio na een natuurramp

Thomas Witherspoon K4SWL over het belang van radio na een natuurrampWaar u ook ter wereld woont, iedereen zou bij hem of haar thuis een draagbare radio moeten hebben die op batterijen werkt of die met de hand bediend kan worden.

Onlangs is het tempo van artikelen hier op de SWLing Post vertraagd. Dit komt omdat ik in Swannanoa in North Carolina woon, een stad die bijzonder hard werd getroffen door orkaan/tropische storm Helene en die ongekende regenval en wijdverspreide verwoesting met zich meebracht.

Zoals ik in een eerdere post al heb vermeld, heb ik mijn ervaringen vastgelegd op mijn hamradioblog QRPer.com
Ik heb ook regelmatig audio-updates gedeeld met supporters op Patreon.

Kortom, onze landelijke berggemeenschap was dagenlang volledig afgesloten. Onze brug spoelde weg en een belangrijk stuk weg brokkelde dagelijks af.

Op een gegeven moment moesten twee families om medische redenen per helikopter worden geëvacueerd. Nog geen week na de storm ging de sheriff langs de deuren om evacuatie aan te bevelen.

Onze geweldige community kwam bijeen: we ruimden honderden omgevallen bomen op en zorgden ervoor dat iedereen eten, water en benodigdheden had. We zorgden voor elkaar.

Nu zijn de zaken drastisch verbeterd. Na tweeënhalve week zonder stroom zijn we weer aangesloten op het net. Het Kentucky Department of Transportation heeft onze weg gerepareerd, waardoor deze weer toegankelijk is voor normale voertuigen. Op dinsdag is een boomverzorgersploeg eindelijk de berg opgekomen om omgevallen bomen van huizen te verwijderen.

Hoewel de dingen thuis normaler beginnen te voelen, is de impact op Swannanoa, Asheville en omliggende gebieden enorm. Hele buurten zijn verdwenen, talloze bedrijven zijn gesloten en meerdere supermarkten zijn ernstig beschadigd.

De communicatieleegte

Er wordt vaak gezegd dat de moderne communicatie-infrastructuur na een ramp ons in de steek laat. Ik kan uit eigen ervaring bevestigen dat dit waar is.

Het mobiele telefoonnetwerk ging offline tijdens de storm, waardoor we dagenlang geen bereik hadden. Zelfs nu, drie weken na de storm, is de mobiele telefoonverbinding nog steeds onbetrouwbaar. De gesprekken vallen om de paar minuten weg.

Mobiele datadiensten thuis zijn nog steeds down op het moment van posten (18 oktober 2024). Internetdiensten zoals kabel, glasvezel en DSL zijn grotendeels nog steeds uit dienst in het hele land. Alleen degenen met satellietinternet hebben een verbinding – ik heb het geluk dat ik er één van ben. Onze zendmast ondersteunt nog steeds alleen basisgesprekken en sms’jes, zonder data of media-bijlagen.

Radio ter redding

Thomas Witherspoon K4SWL over het belang van radio na een natuurrampZoals velen van jullie weten, ben ik niet alleen een radioluisteraar, maar ook een gediplomeerd radioamateur. Beide hobby’s zijn essentieel geworden na de tropische storm Helene. Zoals benadrukt in een artikel in WIRED, bleek amateurradio onze reddingslijn voor communicatie te zijn toen al het andere faalde.

Met behulp van de lokale repeater (N2GE op Mount Mitchell) kon ik welzijnscontroles uitvoeren, helikopterevacuaties coördineren en leveringen voor onze gemeenschap regelen. Ik deelde een paar handige praatprogramma’s uit aan buren zonder vergunning, zodat we in contact konden blijven.

Thomas Witherspoon K4SWL over het belang van radio na een natuurrampMijn vrouw en mijn dochter, die evengoed radioamateurs zijn, hielpen enorm. Terwijl ik met een kettingzaag opritten aan het vrijmaken was, fungeerden zij als net control operators op de simplex frequentie van onze gemeenschap (147.555 MHz) en gaven ze voortdurend kritieke berichten door.

Vooral die eerste week vormde amateurradio echt de verbinding van onze gemeenschap met de buitenwereld.

AM/FM-radio: een levensredder

Gelukkig bleef ons lokale tv-station online na de storm, maar weinig mensen konden het signaal ontvangen. Veel mensen vertrouwen op de kabel of op het internet om tv te kijken en in gebieden als de onze heeft de digitale transitie van meer dan tien jaar geleden ervoor gezorgd dat velen geen signalen meer kunnen ontvangen via de ether.

Daarentegen werden FM-radio alsook AM-radio de meest betrouwbare bronnen van informatie. Hier in Buncombe County werd publieke informatie en nieuws uitgezonden op 99,9 MHz (FM) en 570 kHz (AM). Beide stations bleven online tijdens de ramp en de informatie die ze verstrekten bereikte een groot publiek. Bekijk dit item van CBS Evening News:

In Henderson County deed het lokale AM-station WTZQ ook een stap voorwaarts. Ze hebben ongelooflijk veel werk verricht in hun gemeenschappen na de storm Helene, zoals benadrukt in een rapport van Queen City News:

Informatie levenslijn

Zoals bovenstaand verhaal al aangaf, zou iedereen thuis een op batterijen werkende of zelfvoorzienend AM/FM/weerradio moeten hebben.

Na een ramp ben je afhankelijk van de radio voor belangrijke updates, zoals waar je schoon water kunt vinden, hoe je FEMA-hulp kunt aanvragen, welke bedrijven open zijn en wanneer de dienstverlening weer wordt hersteld.

Zelfs drie weken na de storm zit een groot deel van Asheville nog steeds zonder water. Daarom zijn radio’s nog steeds onmisbaar om updates te ontvangen.

Hier bij SWLing Post deelde ik mijn extra draagbare radio’s met buren die ze nodig hadden. Ik gebruikte mijn CC Skywave SSB 2 in het keukenraam om af te stemmen op lokaal nieuws op 99,9 MHz en 570 kHz. Ik vertrouwde ook op mijn XHDATA D-109 en CC Radio 3. Deze ​​werden zo onze constante metgezellen voor alle informatie.

Velen van jullie hier op de SWLing Post zijn al radioliefhebbers, dus ik preek ongetwijfeld voor de eigen parochie. Maar laat dit dienen als een herinnering om alkalinebatterijen in te slaan en je radio’s regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze volledig functioneel zijn. Hou reservebatterijen bij de hand, zodat je ze indien nodig aan buren kunt uitlenen. Ze zullen je vrijgevigheid nooit vergeten.

En ga er niet vanuit dat uw gebied veilig is voor natuurrampen. West-North Carolina werd beschouwd als één van de veiligste regio’s in het land wat betreft het weer, maar we werden wel getroffen door één van de meest verwoestende stormen in de geschiedenis van de staat.

Blijf voorbereid en wordt nooit zelfgenoegzaam.

Dank jullie wel!

De afgelopen weken hebben velen van jullie mij met lieve woorden en steun benaderd. Ik kan jullie daar niet genoeg voor bedanken! Vanmorgen had ik 310 berichten in mijn inbox.

Ik ben heel druk bezig geweest om te reageren op e-mails en opmerkingen, hoewel ik ze allemaal heb gelezen, maar ik waardeer je geduld enorm terwijl ik probeer bij te benen. Mijn dagen zijn gevuld met het helpen van buren en het weer op orde krijgen van ons eigen leven. Het is vermoeiend maar ongelooflijk lonend geweest en we hebben nog vele maanden werk voor de boeg.

Ook wil ik de mensen danken die de SWLing Post draaiende hebben gehouden tijdens mijn afwezigheid. En een speciale shout-out naar mijn vriend Vince VE6LK die een grote rol heeft gespeeld bij het up-to-date houden van QRPer.com

Opnieuw heb ik updates geplaatst op QRPer.com en meer informele audio-updates gedeeld op Patreon.com

Hartelijk dank voor alle steun en begrip en nogmaals, hou de radio’s gereed. Je weet nooit wanneer ze uw primaire bron van informatie worden!

Beste & 73,
Thomas K4SWL

 


Wat is FEMA ?

Het Federal Emergency Management Agency (het federaal bureau voor rampenbestrijding) is een agentschap van het United States Department of Homeland Security (DHS) binnen het “Emergency Preparedness and Response Directorate”.

De doelstelling van FEMA is het coördineren van de hulpverlening na een ramp die plaatsgevonden heeft binnen de VS en waarvoor de lokale autoriteiten niet over de benodigde capaciteiten beschikken.

De gouverneur van de getroffen staat moet in een voorkomend geval de noodtoestand uitroepen en formeel aan de president verzoeken om assistentie van de federale regering. Eén van de belangrijkste taken van FEMA ter plaatse is logistieke ondersteuning. Daarvoor beschikt FEMA onder meer over mobiele ‘basiskampen’ die snel op te zetten zijn om hulpverleners ter plaatse onderdak en ondersteuning te bieden.

Ook is FEMA verantwoordelijk voor het verdelen van door de regering beschikbaar gestelde fondsen voor hulp en herstel voor zowel burgers als bedrijven. FEMA laat op haar kosten ook lokaal personeel trainen in de VS en haar territorium.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ