Urkers zenden van Kraggenburg tot Koeweit

Urkers zenden van Kraggenburg tot Koeweit

De Urkers Ale Jager, André Romkes en Jacob Kapitein leggen internationale contacten. Foto met dank aan Jeffrey Korte Media

In de krant “De Noordoostpolder“, een uitgave van Mediahuis Noord, lazen we op woensdag 21 augustus 2024 een bijzonder leuk artikel. Het gaat over een groepje Urkers die mee deden aan het Internationale Vuurtorens en Lichtschepen Weekend.

Ale Jager, André Romkes (PD5URK) en Jacob Kapitein (PD7URK) wisten tijdens dit internationale evenement contacten te leggen van Kraggenburg tot Koeweit. En dat is een heel mooie prestatie.


KRAGGENBURG: Jaarlijks activeren zendamateurs wereldwijd (oude) vuurtorens en lichtschepen. Op die manier komen hobbyisten uit heel de wereld met elkaar in contact.

Internationaal staat dit fenomeen bekend als the Lighthouse and Lightship Weekend. Dit activeren houdt in dat een aantal zendamateurs met hun zender zich een weekend vestigen bij een vuurtoren en dan zoveel mogelijk contacten proberen te maken met andere zendamateurs over de hele wereld.

Dit jaar waren er ongeveer 500 vuurtorens en lichtschepen wereldwijd actief.

Drie Urker zendamateurs hebben afgelopen zaterdag de lichtwachterswoning van Oud Kraggenburg geactiveerd. Ale Jager, André Romkes en Jacob Kapitein wisten in elf uur tijd 341 contacten met andere zendamateurs te leggen. Het ging voornamelijk om contacten binnen Europa. Maar daarnaast kwamen er ook verbindingen tot stand naar Koeweit (4305 km) en Amerika (5655 km). Een prachtige ervaring voor de hobbyisten dus.


Met speciale dank aan Robert Jansema van Mediahuis Noord / De Noordoostpolder voor het beschikbaar stellen van deze tekst inclusief foto aan de VERON.