Viering van het begin van wereldwijde massacommunicatie

Viering van het begin van wereldwijde massacommunicatie

Cecil Goyder (2SZ) met de Prince of Wales in de Mill Hill School

Het begin van wereldwijde massacommunicatie is een belangrijk eeuwfeest dat in Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië wordt gevierd en herdacht.

In oktober 2024 zullen radioamateurs in Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk de allereerste wereldwijde radiocommunicatie in twee richtingen vieren en naspelen. Er zullen speciale roepnamen actief zijn. En er zullen prijzen en QSL-kaarten beschikbaar zijn voor degenen die contact maken met deze speciale stations.

Hoe het allemaal begon…

Rond de eeuwwisseling stond radiocommunicatie nog in de kinderschoenen. De eigenschappen van “Hertziaanse golven” – wat we nu radiogolven noemen – begonnen nog maar net begrepen te worden.

Vanaf Marconi begon het gebruik van een ruwe vorm van radiocommunicatie zich te ontwikkelen. De ontwikkeling van de “thermionische klep” opende vervolgens mogelijkheden voor zowel het ontwerp van radiozenders als ontvangers. De “conventionele wijsheid” bleef echter dat de langere golflengten van radiosignalen (zoals gebruikt door Marconi) het meest geschikt waren voor radiocommunicatie over lange afstanden.

In dat tijdperk van technische ontdekkingen experimenteerden veel gewone mensen met radio. Deze mensen waren de vroege “radioamateurs”. En hun werk was aanvankelijk grotendeels ongereguleerd. Toen duidelijk werd dat “radioamateurs” interferentie konden veroorzaken met opkomende commerciële radiodiensten, besloot men om hun experimenten te beperken tot golflengtes korter dan 200 meter. Dit komt overeen met een frequentie van 1,5 MHz en hoger. Men koos hiervoor omdat men vond dat dergelijke frequenties waardeloos waren voor langeafstandscommunicatie.

En dus begonnen radioamateurs te experimenteren op deze “korte golven”.

Verre van waardeloze frequenties

Het duurde niet lang voordat ze zich realiseerden dat ze, verre van waardeloze frequenties te zijn, in feite de sleutel in handen hadden tot communicatie over lange afstanden met een laag vermogen.

Viering van het begin van wereldwijde massacommunicatieIn 1923 werden tests uitgevoerd om de Atlantische Oceaan met radio te overbruggen. In 1924, toen zowel het vermogen van de zender als de gevoeligheid van de ontvanger verbeterde, was de droom om de wereld te overspannen met radio. Op 18 oktober 1924 is die droom van tweewegcommunicatie tussen twee radioamateurs verwezenlijkt. Frank Bell, roepnaam 4AA, een schapenboer in Shag Valley op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, en Cecil Goyder, roepnaam 2SZ, een student die opereerde vanuit Mill Hill School in Noord-Londen legden radiocontact.

De wereld was kleiner geworden. En de dingen zouden nooit meer hetzelfde zijn.

Speciale evenementenstations

Om de honderdste verjaardag van dit historische contact tussen Bell en Goyder te herdenken, zullen radioamateurs in Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk vier speciale evenementenstations opzetten.

Twee radioamateurstations zullen opereren vanaf de oorspronkelijke locaties in Nieuw-Zeeland en het VK. Ze maken contact met andere stations over de hele wereld. En ze gaan die historische eerste radiocommunicatie naspelen:

  • De roepnaam G2SZ, die de roepnaam Goyder Used weerspiegelt, wordt uitgezonden van 14 tot 20 oktober, inclusief de bediening vanaf Mill Hill School in Londen.
  • De roepnaam ZL4AA, die de roepnaam Bell weergeeft, wordt uitgezonden van 12 tot 20 oktober, vanaf Shag Valley Sheep Station, Nieuw-Zeeland.

Op het station van Mill Hill en Shag Valley zullen radioamateurs op 18 oktober het eerste contact naspelen en naspelen. Dit gebeurt hopelijk op een golflengte die dicht bij de golflengte ligt die in 1924 werd gebruikt.

Daarnaast zullen twee andere amateurradiostations met roepnamen die het eeuwfeest weerspiegelen actief zijn:

  • De roepnaam GB2NZ wordt van 29 september 2024 tot 26 oktober 2024 gebruikt vanaf een aantal locaties in het Verenigd Koninkrijk.
  • De roepnaam ZM100DX wordt gebruikt van begin september 2024 tot 26 december 2024 vanaf een aantal Nieuw-Zeelandse locaties op CW SSB en een aantal andere modi.

Speciale awards voor de viering van het begin van wereldwijde massacommunicatie

Er zullen speciale prijzen beschikbaar zijn voor radioamateurs over de hele wereld die contact maken met deze stations. Deze stations zijn in beheer van charles.wilmott@m0oxo.com. Zie www.gb2nz.com of www.zl4aa.org.nz voor meer informatie.

RSGBDe Radio Society of Great Britain, de nationale vereniging voor radioamateurs in het Verenigd Koninkrijk, levert de G2SZ-stations. En ze levert een groot deel van de ondersteunende documentatie. Mill Hill School zal de faciliteit van de RSGB gebruiken als leerwerkbank.

De Otago Branch van de New Zealand Association of Radio Transmitters inc zorgt voor het naspeel-station ZL4AA. En ze zorgen ook voor alle faciliteiten ter plekke.

Meer informatie nodig over deze viering van het begin van wereldwijde massacommunicatie? Neem dan contact op met:

Stephen Scandrett (ZL4BN) voor ZL4AA
Voorzitter Shag Valley – Draadloos en Wol Eeuwfeest Project
E-mail : notracker@duck.com
WHATS APP : +64225067751

of

Martin Balch
Secretaris voor ZL4AA
secretary@zl4aa.org.nz