Zendamateurs willen kennis levend houden

Zendamateurs willen kennis levend houdenIn de Hoogeveensche Courant van 4 september 2024 lezen we een leuk artikel over de activiteiten van VERON afdeling Hoogeveen. Onder de pakkende titel “Morsecode en zenden via de korte golf: de zendamateurs van de VERON willen kennis levend houden” staat het onderstaande bericht te lezen.

U gaat toch ook aanstaand weekend 7 en 8 september even kijken in Collendoorn bij deze velddagen? En neem gerust de kinderen mee!


Hoogeveen: Leren seinen in morse of op vossenjacht naar verborgen zendertjes, er is van alles te doen tijdens de jaarlijkse Velddagen van de Hoogeveense afdeling van de VERON. De zendamateurs houden dit evenement in het weekend van 7 en 8 september aan de Slagenweg 2c in Collendoorn (gemeente Hardenberg).

Deze zendamateurs houden zich niet bezig met ‘piratenmuziek’, maar met het zenden en ontvangen van informatie via de korte golfband. ,,We zenden via toegewezen vaste frequenties”, vertelt Joop van der Does. Alle zendamateurs van VERON (Vereniging voor experimenteel radio onderzoek in Nederland) hebben een eigen gecodeerde naam. ,,Zo is mijn naam PA3JD waarbij PA staat voor Nederland.”

Velddagen vinden plaats in geheel Europa. En de zendamateurs proberen op deze dag zoveel mogelijk contacten te leggen op de korte- en ultra korte golf. De roepletters voor het evenement zijn PI4HGV. Gecommuniceerd wordt er via een microfoon of via morse.

Morse dode taal?

,,Morse wordt momenteel niet meer beroepsmatig gebruikt in de luchtvaart en scheepvaart. Zo dreigt die kennis te verdwijnen. Wij proberen die vakkennis te bewaren. Net als de techniek. Eigenlijk hebben alle zendamateurs ook een technische knobbel. Velen bouwen ook hun eigen zenders.”

Activiteiten

Zendamateurs willen kennis levend houdenBezoekers kunnen deze dag bijwonen en eventueel onder begeleiding van gelicenseerde zendamateurs zelf een verbinding tot stand brengen.

Voor de jeugd is er naast een knutselactiviteit, waarbij gesoldeerd moet worden, ook een vossenjacht waar deelnemers op zoek gaan naar verborgen zendertjes. De zendantennes worden vrijdagmiddag opgebouwd en zaterdag 8 september is iedereen vanaf 11.00 uur welkom.


Met dank aan Lyanne Blokzijl van de redactie van de Hoogeveensche Courant voor het verlenen van toestemming voor herpublicatie van dit artikel inclusief foto’s.